28.10.2012

Grytebrød - no knead bread

Photos: ladybird
Jeg er ikke noe særlig til baker, det kan jeg bare stadfeste med en gang. Derfor ble jeg i ekstase da jeg kom over no knead bread fenomenet. Det har riktignok versert ganske lenge, men det er først nå i helgen jeg har testet det ut. Og jammen meg, tror dere ikke jeg fikk til et av de beste brødene jeg har smakt. På første forsøk. Superenkelt og superdigg.

Prinsippet er ganske enkelt, du trenger en jerngryte med lokk og godt med tid. Og resultatet er supersaftige brød med sprø skorpe. Jeg forsøkte meg på et litt grovt brød denne gangen og oppskriften er som følger:

Grytebrød med gresskarkjerner
350 gram hvetemel
200 gram grovt mel
50 gram gresskarkjerner
1,5 ts salt
5 dl vann
1/2 ts tørrgjær

Bland sammen ingrediensene i en bakebolle, rør sammen til våt deig med en sleiv (det er unødvendig å bruke kjøkkenmaskin). Dekk over bollen med plast eller lokk og la deigen heve i romtemperatur i ca 12-18 timer. 
 Legg et bakepapir på kjøkkenbenken og strø på godt med mel. Hvelv deigen oppå bakepapiret og “brett” deigen ved hjelp av en slikkepott eller hendene. Rotèr deigen 90 grader og brett en flik av deigen over. Gjenta denne prosessen 2-3 ganger. Legg deigen med “bretten” ned oppå det godt melete bakepapiret og legg bakebollen over eller dekk med et klede. La deretter brødet etterheve i ca 2 timer. Sett ovnen på 250 grader etter ca 1,5 time hevetid og sett samtidig inn formen du skal steke brødet i. Formen/gryta du skal steke i må ha lokk og må tåle 250 graders varme. 
Når brødet har etterhevet ca 2 timer hvelver du det forsiktig fra bakepapiret og oppi den varme formen. Sett på lokket og stek på nederste rille i ca 30 minutter. Ta av lokket og stek videre i ca 15 minutter, til brødet har fått en gylden og fin farge. La brødet hvile 15-20 minutter før du skjærer i det (antageligvis det vanskeligste punktet i hele prosessen).

Superenkelt og supergodt, kjenner at dette er en bakemetode jeg kan bli hekta på! Del gjerne din beste grytenbrødoppskrift!
 

5 kommentarer :

Luisa sa...

Hørtes herlig ut!

Lydia sa...

Ser utroolig godt ut! Må nesten prøves (:

- L

Ladybird sa...

Luisa og Lydia! Og superenkelt, så det bør testes ;)

Anonym sa...

Hei! Jeg prøvde å bake brødet basert på din oppskrift, og det ble bare klin! Jeg måtte ha hatt i mye mer mel for at dette skulle blitt bra. Tror brødet blir godt når det er stekt, men tips til andre er å lage en mye fastere deig.

Ladybird sa...

Hei anonym! Det var rart, jeg har nemlig fått det perfekt hver gang jeg har bakt det. Det er jo ganske annerledes å bake med slike type deiger (kan jo knapt kalle de det, da de er veldig klissete og løse) Man skal bare blande ingrediensene sammen og la det heve. Når man da setter den deigen til heving så er den kjempeklissete og helt umulig å elte som en vanlig brøddeig. men det er heller ikke meningen. Når den har hevet så tipper jeg den bare ut på benken, der jeg har et godt lag mel, så bretter jeg deigen med en stor slikkepott. Den skal altså aldri eltes som en vanlig deig. Hvis du tar i mye mer mel, så vil nok brødet bli mye tyngre og ikke like luftig. Håper det blir bra når det blir stekt, jeg synes nemlig dette er et av de beste brødene jeg kan få! :-)